Opsia ikä kaikki

Eilen koitti jälleen päivä, jota koko opehuone on odottanut suurella antipatialla: OPS-iltapäivä. Mikäli uutisista ette ole havainneet, voin valaista, että Suomessa uudistetaan opetussuunnitelmia, ja jokainen Suomen koulu väkertää nyt virallista tekstiä siitä, mitä missäkin oppiaineessa tehdään.

Eikä ensimmäistä kertaa.

Minulle tämä on muistaakseni kolmas opetussuunnitelma, ja joka kerta uuden OPSin on pitänyt mullistaa kaiken. – Arvatkaa, onko?

hykerrysNo, sikäli uusi tuntijako kyllä mullistaa toisen opetettavan aineeni, ruotsin, opetuksen niin, että hyvin pian sen jo ennestään huono osaaminen romuttuu entisestään. Mutta tälle eivät opettajat voi mitään, koska kyseessä on poliittinen peli, jota pelataan paljon meitä isommalla tasolla.

Uuden OPSin tekeminen on joka kerta ollut suurta tuskaa. Silloinkin, kun ideoita ja näkemystä löytyy, on äärettömän vaikeaa saada ajatuksia paperille viralliseen muotoon. Joka ikistä lausetta pohditaan tarkkaan, käännetään ja väännetään, jotta se olisi tarpeeksi kattava, muttei kuitenkaan missään kohtaa rajoittava, ja totta kai tällä menolla päädytään sellaiseen kapulakieleen, että hankalimmankin lakitekstin suoltaja itkisi vieressä kateudesta, ja me kirjoittajat itse itkemme tuskasta.

stressingoutshotgunpile_of_shitKaikki lähtee yleensä siitä, että opetushallituksen ohjeet paikallisen osion tekemiseen ovat jo niin hankalaa tekstiä, että opettajien on vaikeaa saada selvää, mitä meiltä oikein odotetaan. Jostain syystä tämä on nyt tällä kierroksella kulminoitunut aivan käsittämättömällä tavalla, koska tuntuu siltä, että kaikki ovat aivan pihalla.

dontgetitneverclearMinua kyllä jotenkin lohdutti se, että yksi opehuoneen uusimmista tulokkaista totesi, että yläasteen OPSin tekeminen oli hänen edellisessä työpaikassaan ihan yhtä sekavaa; kukaan ei tiedä, mitä pitäisi tehdä. Vertaistuki on totisesti parasta tukea! Näissä fiiliksissä istuimme eilen jälleen OPH:n ohjeiden ja tietokoneen ääreen.

ihavenoideasupposedtodo

Splendid! Meitä oli minun ryhmässäni viisi maisteria lyömässä viisaat päänsä yhteen, mutta nyt täytyy antaa kaikki kunnia opetushallitukselle, joka on tällä kerralla tehnyt niin käsittämättömät systeemit, että ainakin meidät humanistit onnistuttiin nyt lyömään täydellisesti ällikällä.

tumblr_inline_mnodfbUgDn1qz4rgpMutta jotain on saatava aikaiseksi. Kaksi tuntia aikaa, takana täysi työpäivä. Joten ei kun tekstiä näytölle.

startasentencetennantLopulta sitä on niin kypsä, ettei pysty enää mihinkään järkevään ajatteluun.

everywordiknowKun miettii sitä, että tuhannet opettajat tässä maassa tekevät nyt tätä samaa työtä, ja suurin osa yhtä tuskaisina, niin herää kyllä kysymys, onko tässä mitään järkeä.

itsmadnessMeitä oli eilen koolla ehkä noin 70-80 opettajaa parin tunnin ajan. 160 työtuntia. Ja tämä vasta yhden iltapäivän aikana, näitähän on ollut ja tulee vielä. Toimittaisiinkohan yksityisellä sektorilla samoin? Epäilen.

Näissä mietteissä ajelin eilisen OPS-rupeaman jälkeen kiireellä Poriin kiikuttamaan Onnia pianotunnille. Soittotunnin jälkeen kävimme hakemassa ensimmäistä kertaa moneen, moneen kuukauteen pikaruokaa Mäkkäriltä koko perheelle, ja paluumatkalla kun vaivuin väärässä kohdassa taas miettimään tätä järjettömyyttä, miten opetussuunnitelmaa nyt värkätään, niin arvatkaapa, mikä iloinen yllätys minua vielä odotti?

cameraflashKuudenkympin alue. Mittarissa noin 72. Onneksi olkoon, pikavoitto tiedossa.

Näihin tunnelmiin.

thumbup

11 thoughts on “Opsia ikä kaikki

    • No sitä minäkin, että intoa piisaa. Oisko tää sittenkin jo neljäs? Mä en kuule enää ole ihan varma.

  1. Totta on, että ruotsi on aineena poliittista peliä Suomessa, mutta mitä,tarkoitit kun kirjoitit:
    hyvin pian sen jo ennestään huono osaaminen romuttuu entisestään.
    ?

    • No sitä, että kun tuntimäärä on urani alkuajoista tipahtanut tipahtamistaan. 20 v sitten ruotsia opiskeltiin 9 viikkotuntia; 3 seiskalla, 3 kasilla ja 3 ysillä. Sitten tuntimäärää vähennettiin niin että sen nykyinen tuntimäärä on 6, joka yleensä on jaettu kouluissa 2+2+2. Nyt kaksi tuntia tästä siirtyy ala-asteen kuudennelle luokalle. Se puolestaan tarkoittaa sitä, että neljää tuntia venytetään jotenkin kattamaan yläasteen osuus. Meidän koulussamme yläasteen tuntimäärä tulee olemaan 1+2+1. Ja kuten jokainen kieltenope tietää, yhdellä viikkotunnilla kieltä ei opita lisää, sillä saadaan hädin tuskin ylläpidettyä jo opittua. Tuntimäärän tipahtaessa myös osaaminen vähenee, se vain on fakta.

      • Kiitos selvennyksestä. Omista kouluajoista on jo aikaa ? ja lapsukainen ei ole vielä yläkouluikäinen, joten nämä asiat on mulle ihan uusia. Siis tuohan on ihan järkyttävää! Ei tuolla tuntimäärällä mitään voi oppia…
        Voimia ja tsemppiä opettajille, kuitenkin!

        • Kiitos! Koska matemaattiset aineet ovat olleet voittajina joka tuntijaossa, odotan, että Suomen koulut ovat pullollaan tulevia Einsteineja.

    • Mut mä en kuule stressaa näitä enää. Kaikki yritykset vaikuttaa asioihin on epäonnistuneet joten nyt vaan tehdään mitä käsketään. Niin hyvin kuin pystytään kumminkin.

      • Mä aina välillä stressaan. Muistelen kaiholla 9 tunnin vuosia. Asioissa edettiin, opittiin paljon nykyistä enemmän ja ehdittiin tehdä kaikkea kivaakin. Nyt, kun netin ansiosta kaikki kiva on entistä helpommin ja laajemmin saatavilla, siihen ei enää liikene aikaa 🙁

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

4 × one =