Takaisin
Aakkosellinen hakemisto kirjoista



13.12.06 Jennifer Weiner/Lainakengissä
Aivan ihana kirja! Upea kertomus kahdesta hyvin erilaisesta sisaresta, jotka kumpikin vaikeuksien jälkeen löytävät todellisen minänsä. Viides tähti kuuluisi oikeastaan kirjan leffaversiolle, sillä Tony Colette ja Cameron Diaz olivat niin nappivalinnat näiksi sisaruksiksi, että sieluni silmin katselin heidän touhujaan lukiessani tätä kirjaa. Olen iloinen, että näin leffan ennen kuin luin tämän kirjan, sillä tarinan Maggiesta olisi voinut saada omassa päässään myös erittäin epämiellyttävän pikkupimatsun, mutta Diazin roolityö pelasti homman sataprosenttisesti. Ei muuta kuin etsimään lisää luettavaa Weinerilta. Tosin hyllyssäni on kyllä hänen esikoiskirjansa "Hyvä sängyssä", mutta se ei kyllä ollut ollenkaan tämän kirjan veroinen.
3.12.06 Virve Sammalkorpi/Kahvila Dominokujalla
Tarina nuoresta äidistä, joka vajoaa kai jonkinlaiseen synnytyksenjälkeiseen masennukseen ja alkaa elää enemmän mielikuvitusmaailmassa kuin tällä todellisella Tellus-planeetalla. Se, että päähenkilön tapailemat tyypit ovat mielikuvitusta, käy ilmi tarinasta niiiin nopeasti, että se ei ole ihan hyvä. Isompi jännite syntyisi, jos lukija voisi kuvitella itse niitä todeksi edes muutaman kymmenen sivua, mutta kun ei. Olin sitäpaitsi ajatellut, että päähenkilö punoisi näitä juttujaan positiivisessa mielessä pönkittämään omaa jaksamistaan, mutta kun lopussa käy kaikkea muuta kuin hyvin, meni sekin toivo siinä. Aika öklö kirja.
1.12.06 Marian Keyes/The Other Side of the Story
Keyes käyttää jälleen vakikonseptiaan, eli kertoo tarinaa kolmesta eri naisesta, heidän elämäntilanteistaan ja siitä, miten polut risteävät. Homma on siis moneen kertaan käytetty, mutta toimii tällä kertaa paremmin kuin monessa aiemmassa romskussa. Esim. Keyesin "Angels" tuntui hiukan lässähtäneeltä, mutta tässä kirjassa on taas enemmän potkua. Lopussa jopa alkoi olla sellaista imua, ettei kirjaa malttanut laskea käsistään, eikä loppuratkaisu kuitenkaan ollut ihan niin imelä kuin mitä ounastelin, vaikka happy end olikin. Hyvä viihderomsku.
20.11.06 Hannu Raittila/Canal Grande
Suomalainen toimikunta lähtee Venetsiaan selvittämään, miten kaupunki saataisiin pelastetuksi siltä kohtalolta, että vesi pikkuhiljaa tuhoaa rakennukset. Suomalaisukkoja viedään kuitenkin kuus-nolla, sillä on varsin ilmiselvää, että suurinta osaa heistä käytetään jollakin tavalla hyväksi erinäisten hämärähommien peittelyyn. Perusinsinööri Marrasjärven ja historiafriikki Heikkilän yhteisistä retkistä ja miesten täydellisestä luonne-erosta olisi saanut aikaan mehevämpääkin juttua (voisin kuvitella miehet vaikkapa Paasilinnan käsittelyssä). Pitkät jorinat vesien mittaussysteemeistä ja muut insinöörijutut haukotuttivat, niitä luin vähän harppien sieltä täältä. Ainut, mikä kirjassa oli ällistyttävää, oli Venetsian tarkka kuvaus siitä huolimatta, ettei kirjailija ollut käynyt siellä.
11.11.06 Neil Gaiman/Anansi Boys
Gaiman on kutonut melkoisen hämähäkinseitin tarinaksi! Anansi on ikivanhojen tarujen (ihan oikeasti olemassa olevien) hämähäkkijumala, jonka Gaiman on tuonut nykypäivään. Fat Charlie Nancy saa tietää vasta kuolleen isänsä olleen itse Anansi ja että hänellä on olemassa veli, joka on perinyt isän jumalalliset ominaisuudet. Tarina on humoristinen, joskin loppupuolella on elementtejä, jotka voisivat olla myös kauhua, ellei huumorin pohjavire veisi tarinaa loppuun asti. Tarina on absurdi, arvaamaton, erikoinen. Sopii niille, jotka valittavat aina arvaavansa kirjojen juonenkäänteet etukäteen. Olen samaa mieltä takakannen arvostelun kanssa, jossa Gaimanin tyyliä verrattiin Douglas Adamsiin; jotain samaa heissä on.
4.11.06 Jane Stanton Hitchcock/Silmänlumetta
Jos taannoin kirjoitin Morganin "Delphinium Bluesista", ettei kirjassa ollut imua, niin tässä sitä oli kyllä sitten kahdenkin edestä! Oikeastaan jo ensimmäisen luvun jälkeen olin täysin virran vietävänä. Jännäritarina trompe l'oeil -maalarista, hänen saamastaan erikoisesta toimeksiannosta ja vuosia sitten tapahtuneesta murhasta oli englantilaisia lainaten unputdownable eli kirjaa ei voinut laskea käsistään! Suosittelen joutilaaksi viikonlopuksi, mutta jos on jotain kiireellistä hommaa, niin tähän kirjaan on vaarallista koskea!
3.11.06 Bonnie Macmillan/Miksi pojat ovat poikia ja miten kehittää heidän parhaita puoliaan
Kirja oli helppolukuinen ja populistinen, mikä ei välttämättä tällä kertaa ollut huono asia. Sisälsi ihan roimasti asiaa, vinkkipuoli ei kuitenkaan ollut niin vahvoilla kuin olin toivonut ja prosenttilukujen määrä alkoi kirjan loppua kohti tuntua jo puuduttavalta.
30.10.06 Jane Green/Roolit vaihtoon
Jane Green kirjoittaa nykyaikaisia viihderomskuja, eikä tämäkään kirja ole poikkeus linjasta. Tositeeveen ideoima juttu, suht näppärästi kirjoitettu ja suht viihdyttävä. Sopiva loka-marraskuun pimeiden sunnuntaiden välipalaksi.
26.10.06 Stevie Morgan/Delphinium Blues
Muutama kohta kirvoitti hersyvät naurut ja yleisesti ottaen Morgan tuntui olevan ihan näppärä sananikkari, mutta jokin tässä tökki. Lukeminen eteni hitaasti, eikä kirja imaissut otteeseensa.
30.9.06 Saara Kinnunen/Kohti murrosikää
Kinnunen on sosiaalipsykologi, joka on tullut tunnetuksi nimenomaan lasten, kasvatuksen ja perhe-elämän asiantuntijana. Etsin itse eväitä murkkuikää lähestyvän tyttären kohtaamiseen ja käsittelemiseen, ja joiltakin osin kirja vastasi tarpeeseeni, mutta viipyili paljon niin yleisellä tasolla, että ihan kaipaamaani "täsmähoitoa" en saanut.
25.9.06 Anne Tyler/Aikaa sitten aikuisina
En ole koskaan lukenut Tylerilta huonoa kirjaa, eikä tämäkään tarina pettänyt odotuksiani. Käsittämätön juttu, miten Tylerin päähenkilöinä on aina taviksia tai jopa vähän luuserin puolelle luiskahtaneita ihmisiä, tapahtumat ovat varsin arkipäiväisiä, mutta silti kirjoissa on mieletön imu ja lukija tietää olevansa osallisena merkittävässä ajanjaksossa henkilöiden elämässä. Tämän kirjan päähenkilönä on Rebecca, joka vuosia leskeksi jäämisensä jälkeen alkaa miettiä, millaiseksi elämä olisi muodostunut, jos hän olisi aikanaan tehnyt aivan toisenlaisia valintoja.
13.9.06 Jane Austen/Sense and Sensibility
Tämä oli vielä parempi kuin Pride and Prejudice. Kerronta oli notkeampaa ja tarina eteni jouheammin, juonikin oli vielä aavistuksen mielenkiintoisempi, eikä hoopoja sivuhenkilöitä puuttunut nytkään. Tämä löytyy leffana omasta videovarastostani, joten oli kiva vertailla lukiessa siihenkin. Kieltämättä leffaversion Kate Winslett ja Emma Thompson onnistuivat olemaan aivan Mariannen ja Elinorin ruumiillistumia!
2.9.06 Plum Sykes/Manhattanin blondit
Sinkkugenreetä on tulvinut Bridget Jonesin jalanjäljissä melkoiset määrät markkinoille viime vuosina. Manhattanin blondit ei yllätä missään vaiheessa, joskaan ei toimi unilääkkeenäkään, joten jotain viihdytysarvoa sentään löytyy. Sitä paitsi interjektiovarastoon kuuluu tämän jälkeen ehdottomasti blondimainen "Iiiiii!"
25.8.06 Lauren Weisberger/Paholainen pukeutuu Pradaan
Tämä kirja on kohahduttanut muoti- ja lehtimaailmaa, sillä se kertoo nuoresta toimittajanalusta, joka työskentelee vuoden kuuluisan muotilehden päätoimittajan henkilökohtaisena avustajana - todellisuudessa Weisberger on itse toiminut vuoden jenkkien Voguen päätoimittajan, Anna Wintourin, henk.koht. avustajana. Weisberger on julkisuudessa kieltänyt, että kirjan paskamainen ja lähes psykopaattinen pomo, Miranda Priestly, olisi kuvaus Wintourista, muttei tarvitse muutamaa lehtijuttua enempää Wintourista tuntea, kun voi laskea yhteen yksi plus yksi ja todeta, että totta hiivatissa Weisberger kiistää tämän, minäkin kiistäisin: välttyäkseni kunnianloukkaussyytteiltä! Kirja on ällistyttävää luettavaa. Olen joskus juorupalstoilta lukenut, että Wintour on vaikea ja pelätty persoona, mutta tämä kirja avasi näille käsitteille aivan uudet mittasuhteet. Diivailu, järjetön rahankäyttö, henkilökunnan jatkuva pelottelu, alistaminen ja mollaaminen, oikuttelu... Mukavan pomon ominaisuuksia, vai mitä? Tilaisitteko itse työpaikalle uuden aamiaisen 20 minuutin välein, jotta pomo, suvaittuaan saapua paikalle aina arvaamattomana ajankohtana, saisi nenänsä eteen tuoreen ja lämpimän aamiaisen? Tai tyytyisittekö pomon viestiin: "Tarvitsen hameen" niin että hommaksenne jäisi itse pähkäillä, mihin tilaisuuteen sitä tarvitaan ja millaisesta hameesta on kyse? Ihme, että Weisberger selvisi kuluneesta vuodesta järjissään.
20.8.06 Jane Austen/Pride and Prejudice
Austenin klassikko tuskin paljon esittelyjä kaipaa, sen verran siitä on nyt pyörinyt viime vuosina versioita sekä telkussa että leffateatterissa. Hyvä ja kirjoitusajankohtaan nähden varsin radikaalikin kirja. Koomiset henkilöt, kuten Mr Collins tai Elizabethin äiti Mrs Bennet, antavat tarinalle mukavaa lisämaustetta. Ainut minua haitannut seikka oli se, että Austen aivan J.Conradin tapaan rakastaa suuria sanoja. Se tekee tyylistä mielestäni välillä tarpeettoman raskaan.
8.8.06 Frank McCourt/Teacher Man
Toiset meistä ovat syntyneet tarinankertojiksi. Frank McCourtia on vaikea päihittää, niin loistavan sujuva on hänen tyylinsä, että lukija löytää itsensä sivulta sata ennen kuin huomaakaan. Tämä kirja ei kirvoittanut minusta ihan yhtä useita hörönauruja kuin esikoisteos Seitsemännen portaan enkeli (Angela's Ashes), mutta hymyä riitti, ja niin totta, NIIIIN totta on kaikki se, mitä McCourt kirjoittaa opettamisesta ja murkkuikäisistä! Loistava kirja.
4.8.06 Susan Grafton/F is for Fugitive
Grafton osaa asiansa, tämä oli justiinsa hyvä dekkari kesälukemiseksi.
30.7.06 Eleanor H. Porter/Pollyanna
Jostain, ties mistä, pälkähti päähäni, että muistan lukeneeni tämän tyttökirjaklassikon vuonna kivi ja käpy, mutta etten yhtään muista mitä siinä tapahtui. Nyt piti vanhoilla päivilläni ruveta lukemaan sitä uudelleen. Ihmetyttää, puhutteleeko tämä enää nykypäivän tyttöjä. Nykypäivän aikuista ei ainakaan puhuttele.
25.7.06 Sophie Kinsella/The Undomestic Goddess
Shopaholic-romskujen ehkä vähän lopussa lässähtäneen jännitteen jälkeen Kinsella ampuu jälleen napakymppiin. Samantha Sweeting on huippujuristi, jonka ura ajaa karille ja lujaa yhden kohtalokkaan virheen jälkeen. Jonkinlaisen hermoromahduksen vallassa Samantha pestautuu väärinkäsitysten vyyhdissä taloudenhoitajan hommiin, ja soppa on valmis, sillä naisparka on uusavuttomuuden ruumiillistuma. Romantiikka astuu tietysti myös kuvioihin, mutta kirjan loppuosassa päästään myös vähän jännäritunnelmiin ja olin positiivisesti yllättynyt siitä, että Sound of Music -tyylistä maisemista katoamista ei tietyssä vaiheessa tullutkaan. Kevyeksi kesälukemiseksi oivallista kamaa.
17.7.06 Emer McCourt/Elvis, Jeesus ja minä
Irlantilaisista löytyy ainakin se puoli, että he osaavat nauraa itselleen ja jopa kiihkeälle katolisuudelleen. Kirjan tyyli muistutti jonkin verran Frank McCourtin hillitöntä irkkuhuumoria, mutta kirjailijoiden sama sukunimi lienee vain sattumaa. Ainakaan netistä ei löytynyt mitään vihjettä sukulaisuudesta. Kirja kertoo erään lapsuuden viimeisestä kesästä, huumori kukkii, mutta tummempiakin sävyjä löytyy, sillä eletäänhän keskellä levottomuuksia, joissa IRA ja muut tahot näyttelevät merkittävää osaa. Voin suositella!
13.7.06 Rosamunde Pilcher/Simpukankerääjät
Luin tämän romaanin ensimmäisen kerran joskus opiskeluaikoina, ja silloin olisin varmaan antanut sille neljä tai viisi tähteä. Nyt tarina ei iskenyt enää yhtä napakasti. Ei tämä silti huonokaan kirja ole. Pilcher onnistuu kuljettamaan eri henkilöiden tarinoita ja eri aikakausia yllättävän sulavasti rinnakkain. Tämä on kirja, joka kannattaa lukea, mutta joka ei "kestä" sitä, että sen lukisi uudelleen ja uudelleen
7.7.06 Elizabeth Noble/Lukupiiri
Kirjassa seurataan vuoden verran viiden naisen elämää, jotka kokoontuvat joka kuukausi omaan lukupiiiriinsä, keskustelemaan lukemastaan kirjasta. Romaani oli ihan mukiinmenevä "naisten romaani", mutta olin jotenkin odottanut, että naisten lukemissa kirjoissa olisi ollut enemmän yhtymäkohtia ja vertauskuvallisuutta heidän elämäänsä. Ehkä odotin siksi, että joka kuukauden kirjalle oli varattu romaanissa oma esittelysivu. Toisaalta sellainen vaatisi paljon enemmän lukijalta; pitäisi tuntea myös kaikki ne 12 kirjaa, jotka lukupiiriläiset käyvät läpi. Varmaan liikaa vaadittu kevyehkön ihmissuhderomskun lukijakunnalta?
30.6.06 Cathy Kelly/Naiselta naiselle
Kellyn esikoisteos on roskaromaanien aatelia. Aivot saavat olla lepotilassa ja silti tästä ilahtuu ja tulee hyvälle mielelle.
25.6.06 Cathy Kelly/Ystävyys yllättää
Kelly on ensimmäisten kirjojensa jälkeen jäänyt polkemaan paikoilleen. Kesäromskuna siedettävä, auringonpaisteessa ennalta-arvattavuus ei häirinnyt liikaa.
9.4.06 Sophie Kinsella/Shopaholic & Sister
Tämä stoori iski hiukan napakammin kuin edellinen osa. Mene ja tiedä sitten, paljonko vaikutti sekin, että luin edellisen osan suomeksi, tämän taas alkuperäiskielellä. Ihan hyvää viihdettä!
5.4.06 J.R.R. Tolkien/Kuninkaan Paluu
Tästäkin olin ehtinyt unohtaa enemmän kuin kuvittelin. Vaikuttavimmat ovat Frodon sanat Samille Sormuksen tuhouduttua: "Tuntuu hyvältä että sinä olet siinä. Tässä nyt kun kaikki loppuu."
2.4.06 J.R.R. Tolkien/Kaksi Tornia
Kakkososa oli parempi kuin muistinkaan! Miten olin muistavinani, että tämä osa oli pelkkää tylsää sodankäyntiä? Ei sinne päinkään! Entitkin seikkailivat tässä osassa.
28.3.06 J.R.R. Tolkien/Sormuksen Ritarit
Trilogian "Taru Sormusten Herrasta" ensimmäinen osa ei paljon esittelyjä tai selittelyjä kaipaa. Miten tästä voi enää panna paremmaksi? - Ei mitenkään.
14.3.06 Aino Kontula/Rexi on homo ja opettajat hullui
Tämä opettajan päiväkirja on herättänyt aika lailla keskustelua foorumissa jos toisessakin. On aika ymmärrettävää, että sellaiset ihmiset, jotka eivät ole päivääkään tehneet yläasteella töitä, ovat jokseenkin pöyristyneitä. Minusta tämä kirja kuulosti suurin piirtein sellaiselta, millaista kouluelämä toisinaan on, ja millaista se olisi varmaankin joka päivä, jos olisin vielä Turun Norssissa Varissuolla töissä. Kirja oli viihdyttävä, sopivalla mustalla huumorilla kirjoitettu.
25.2.06 Kathleen Tessaro/Eleganssi
Tessaro on jänskällä tavalla yhdistänyt vanhan, 50-luvulta peräisin olevan naisten tyylioppaan tarinaan nykynaisen elämänmuutoksesta. Tykkäsin oikein kovasti, tämä oli eka kirja melkein puoleen vuoteen, joka vei minut mukanaan niin, että luin sen loppuun, ja aika vauhdikkaasti luinkin.
16.9.05 Jyrki Hämäläinen/Seikkailija tämän maailman
Jyräys on aikamoinen persoona ja seikkailija, ja on työnsä puitteissa tavannut elämänsä aikana vaikka ketä! Olin odottanutkin kirjalta tarinoita ja anekdootteja maailman tähdistä, mutta niitä oli ehkä liikaakin. Tai ehkä varsinaisia sellaisia ei ollut tarpeeksi, mutta kirja sisälsi liikaa tekstejä, jotka Hämäläinen oli jo aiemmin kirjoittanut haastateltavistaan. Kirjassa olisi saanut olla vähän enemmän Jyräystä itseään, vähemmän kokonaisia tähtien elämäntarinoita, enemmän lyhyitä anekdootteja. Myös tolkuton naisseikkailuiden määrä alkoi vähän haukotuttaa. Miehellä on silti ollut värikäs elämä, sitä ei käy kieltäminen.
9.9.05 David Eddie/Sisäsiisti isä
Kirjan alkuosa oli ihan hauska ja sitä luki nopeasti. Loppuosa jämähti tylsään koti-isänä olemisen puolestapuhumiseen ja puolusteluun, enkä kaivannut kokkaus- tai siivousohjeitakaan. Ehkä kirjan kohderyhmäksi on tarkoitettukin nimenomaan miehet.
31.8.05 Sophie Kinsella/Himoshoppaajan ratkaiseva askel
Jännärin tai komedian jatko-osa harvoin toimii. Tässä sarjassa toimi vielä kakkososa, mutta tämä ei sitten enää toiminutkaan. En tiedä, vaikuttiko sekin ehkä, että edelliset osat luin englanniksi ja tämän käännöksenä. Ei kuitenkaan vakuuttanut.
21.8.05 Jan Karon/Rakkaus asuu pappilassa
Pappila-sarjan kolmas osa. Taattua, harmitonta pikkukaupunkilaiselämää.
31.7.05 Jan Karon/Postia pappilasta
Karonin Pappila-sarjan toinen osa jatkaa Mitfordin pikkukaupungin elämän kuvailua. Ihmisiä, iloja ja suruja, leppoisaa lomaluettavaa.